Berså Terra Alta är en hyllning till en av Sveriges mest kända formgivare Stig Lindberg och hans ikoniska mönster Berså. Det är resultatet av ett unikt designsamarbete som förenar en viktig bit svensk designhistoria med spansk kvalitetsvinmakning
i ett elegant och välkomponerat rött vin som både pryder och smakar.

BERSÅ TERRA ALTA

Berså Terra Alta är ett välkomponerat och elegant rött vin i både smak och utseende som förenar en viktig bit svensk designhistoria med spansk kvalitetsvinmakning.

Berså Terra Alta är gjort på druvan Garnacha odlad i distriktet D.O Terra Alta i norra Spanien. Terra Alta som betyder högt land är det sydligaste av Kataloniens elva vindistrikt beläget på 350-450 meters höjd. Druvorna skördas för hand och lagras på franska ekfat i 4 månader vilket ger Berså Terra Alta dess aromatiska och lätt kryddiga smak. Den högre höjden bidrar till ett svalare klimat i vingården som ger vinet en fräschhet och hög smakkoncentration i fin balans.

Vinet har en bärig något kryddig smak med fatkaraktär och toner av björnbär, blåbär, hallon och lakrits. Vinet passar perfekt till de flesta kötträtter, spanska tapasrätter likväl till en klassisk fransk pissaladière.

Detta är en nyhet och vinet finns att beställa till ditt Systembolag genom knappen nedan.

STIG LINDBERG & BERSÅ

Stig Lindberg (1916-1982) är den internationellt sett mest uppmärksammade formgivaren för den hyllade Svenska designen under 1900-talet. Under fyra decennier arbetade Stig för Gustavsbergs Porslinsfabrik som designer, konstnär och illustratör.

Berså, som kanske är Stigs allra mest älskade mönster med dess dekor av gröna björkblad och svarta detaljer, skapades 1961 och är ett motiv inspirerat av kärleken till frun Gunnel. Stig träffade sin fru Gunnel i ung ålder, ”När jag såg henne för första gången blev jag förtrollad, och jag cyklade rakt in i en björk. Jag har aldrig ångrat den olyckan”. Björklövet är även symbolen för Stigs hemstad Umeå, också kallad björkarnas stad. Stig själv talade om mönstret Berså som ett svar på de blommiga serviser som fortfarande levt kvar sedan 1800-talet och inte föll honom särskilt i smaken. Mönstret kom enligt honom att bli den perfekta mixen mellan det blommiga och det strama. Servisen Berså tillverkas än idag för hand i samma fabrik i Gustavsberg.

Berså Terra Alta är en hyllning till Stig Lindberg och hans ikoniska mönster Berså. Det är resultatet av ett unikt designsamarbete framtaget med Stigs son Lars som förenar en viktig bit svensk designhistoria med spansk kvalitetsvinmakning.